Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Νότα Κυμοθόη"Αρχαίο ελληνικό έθιμο ο στολισμός Ηλιούγεννων"

Νότα Κυμοθόη
 "Αρχαίο ελληνικό έθιμο ο στολισμός Ηλιούγεννων"


Κλάδος αγριελιάς στολισμένος με κρεμαστούς καρπούς σύκων, καρυδιών, κάστανων, αμυγδάλων  στάχυα με δημητριακά, κουκουνάρια με κουκουνάρι, φουντούκια, βελανίδια, χαρούπια και μαλλί από αρνιά για γιρλάντες, στόλιζαν στο τέλος της συγκομιδής του Φθινοπώρου και το ονόμαζαν Ειρεσιώνη. Ταυτίζεται με την ημερομηνία των "Ευχαριστιών" που έχουν διατηρήσει στη Δύση και στους ορθοδόξους με τα Εισόδεια της Θεοτόκου. Ήταν γιορτή οικογενειακή που αποτελούσε έκφραση ευχαριστίας για την αφθονία του έτους κι όλους τους καρπούς που τους χάρισε. Μια τελετουργική γιορτή προς τον Ήλιο Θεό, τη Θεά Δήμητρα και το Θεό Διόνυσο με επικλήσεις και παρακλήσεις για τη συνέχεια της γονιμότητας της γης κατά την καλλιέργειά της για τη νέα χρονιά, ώστε να είναι εύφορη. Στη συνέχεια ευχαριστούσαν τον Θεό Απόλλωνα με μουσικές εκδηλώσεις, τη Θεά Αθηνά για όλη τη σοφία και όλες τις ευλογημένες εργασίες που τους πρόσφερε και τις τρεις χάρες των Ωρών τραγουδώντας "Ευοί, Ευάν, Ευά".
Στις γιορτές προς τιμή των Θεών προπορεύονταν στους δρόμους προς τους ιερούς Ναούς των αρχαίων Ελλήνων Θεών, παιδιά των οποίων οι γονείς ζούσαν, κρατώντας τα στολισμένα κλαδιά κι ακολουθούσαν μουσικοί παίζοντας αυλούς, τύμπανα και πανδουρίδες. Στην πρώτη μεγάλη γιορτή προς τους Μεγάλους Θεούς των Καβείρων, περνούσαν από τα σπίτια καλώντας τους νοικοκυραίους με τα καλούδια τους στους Ιερούς Αρχαίους Ναούς. Τους έδιναν οι νοικοκυρές σύκα, καρύδια και γλυκά. Μετά το πέρας της γιορτής κρεμούσαν την Ειρεσιώνη στην εξώπορτα του σπιτιού τους κι ολόγυρα κρεμούσαν ρόδια, τα οποία έσπαγαν για καλοτυχία κι αφθονία τη Νέα Χρονιά. Την Ειρεσιώνη την κρεμούσαν και στα ανώφλια των Ιερών Αρχαίων Ναών.
Σε περιοχές που δεν είχαν αγριελιές, στόλιζαν κλαδιά δενδρολίβανου ή κουκουναριάς ή μυρτιάς ή έλατου ή κέδρου.
Ευτυχώς έχει διασωθεί στα γνωστά "κάλαντα" που σημαίνει κάλεσμα με μουσική, το τραγουδάκι..."αρχιμηνιά κι αρχή χρονιά ψηλή μου δεντρολιβανιά κι αρχή καλός μας χρόνος"...από εδώ και κάτω έχει στίχους άλλους που χρησιμοποιήθηκαν για να καλωσορίσουν τη γέννηση του Χριστού...
Ευχαριστούμε, γιατί τίποτα αληθινό δεν χάνεται...
Kι επειδή τον πρώτο χειμωνιάτικο μήνα, δηλαδή το Δεκέμβριο γιόρταζαν τη γέννηση των 3 Ήλιων,τα γνωστά Ηλιούγεννα, όλα τα σπίτια κι όλοι οι Ιεροί Αρχαίοι Ναοί του Φωτός Ηλίου, ήταν στολισμένοι και φωτισμένοι με δάδες!
(συνεχίζεται)
Πνευματικά δικαιώματα © 2016 Νότα Κυμοθόη
Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

© Nότα Κυμοθόη